23.02.2012
2563
Views

Op kroegentocht met horeca-ondernemers

‘De Goed Getapt-bustour zorgt voor inspiratie’


Men neme een touringcar, twintig ondernemers, vijf gast­horeca­gelegenheden, een bevlogen gids (en horeca-expert) en veel hapjes en drankjes. Ofwel de Goed Getapt workshop/bustour van Heineken. De ideale dag voor een horeca-ondernemer om een kijkje in de keuken van een ander te nemen.

Rotterdam Punt Uit mocht exclusief mee en beleefde een unieke dag. “Ik heb vandaag zoveel gezien wat ik ook wil gaan toepassen in onze zaak,” verzucht een restauranthouder na afloop.

 
Voor de meeste horeca-ondernemers in de touringcar voor de deur bij de Unit van Heineken in Rotterdam is het ‘s ochtends om tien uur nog wat vroeg. De bus zal hen vandaag naar verschillende clubs, restaurants en cafés in Den Haag, Delft en Rotterdam brengen. Doel? Leren van de werkwijze van collega’s en informatie uitwisselen. Ooit werd het programma Goed Getapt bedacht om de kwaliteit van het tappen van bier in de verschillende gelegenheden te verbeteren. Tegenwoordig is de tour onderdeel van een groter programma bestaande uit workshops en trainingen in gastheerschap, verantwoord alcoholgebruik, koffietrainingen, financieel management en zo meer. Maar liefst 10.000 mensen werkzaam in de horeca in Nederland van ongeveer 2000 bedrijven maken hier jaarlijks gebruik van.  


Gids 

Zodra de bus gaat rijden is het stil en wordt er hier en daar nog wat in de ogen gewreven. De eerste stop is Millers in Den Haag. Een chique tent op het Plein die van lunchplek overdag verandert in een club ‘s avonds. Tijdens de rondleiding hebben de ondernemers veel vragen aan de eigenaar. Gids Imre Jonkers geniet. “Ik doe deze tour nu een aantal jaar. Het is heerlijk om de mensen wat te leren via hun collega’s. Ik heb zelf jaren in de horeca gezeten en heb mijn eigen ondernemingen gehad, dus ik weet waar ze mee te maken hebben. Het is mijn taak om ze een inspiratievolle dag te bezorgen. Voor iedere tour bedenken we andere plekken om naar toe te gaan. Sommige ondernemers doen namelijk vaker mee aan de tour.”

 

Biertje! 

De tweede plek is de Haagse bierkroeg Rootz, gespecialiseerd in verschillende soorten bier. De meningen binnen de groep zijn verschillend. De een had meer met Millers en de ander kan zich helemaal vinden in deze kroeg. Op de eerste verdieping wordt stilgestaan in een ruimte waar ook feesten en partijen worden gehouden. Aan de wand hangen lijsten met daarin krijtborden waar flessen wijn op zijn bevestigd. Naast iedere fles is met krijt steeds de naam van de wijn en de prijs per glas genoteerd. “Zo’n goed idee, dit gaan wij ook doen”, roept Rene Dracht van Restaurant Kanaalzicht in Utrecht. Hoe leuk het ook allemaal is, Imre kijkt op zijn horloge: tijd om te gaan naar de volgende locatie Moodz in Delft. Ooit waren de eigenaren van dit restaurant de winnaars van het tv-programma ‘Mijn tent is top’ van Herman den Blijker. 


Horecahumor

Onderweg in de bus ernaar toe is de sfeer ronduit gezellig. Alle partijen zitten door elkaar heen en iedereen praat met elkaar. Een veredeld schoolreisje met heerlijke horecahumor. Imre: “Tijd voor een voorstelrondje. Graag zou ik willen dat jullie aan elkaar vertellen wie je bent en wat voor zaak je hebt. Daarna hebben we een Heinekenspel voor jullie die je in koppels mag oplossen.” Het blijkt dat het hele land is vertegenwoordigd in de bus. Van Limburg tot aan Scheveningen. En van sterrentent tot aan bowlingcentrum. Moodz geeft de verschillende ondernemers van de diverse zaken een half uur later genoeg inspiratie. Met name de high wine (in plaats van high tea) gooit hoge ogen onder de collega’s. Voor een bepaald bedrag krijgen gasten in Moodz een flesje wijn op tafel met daarbij een etagere vol warme en koude tapas.  

 
Rotterdam

In Rotterdam, de begin- en eindplaats van de tour, worden twee plekken aangedaan. Café van Zanten op de Meent zorgt voor een adempauze waar wordt genoten van bitterballen en bier. Het belangrijkste gespreksonderwerp: het terras van Van Zanten, hoe wordt hier zo efficiënt mogelijk mee omgegaan? De Harbour Club daarna is voor velen de kers op de taart van de dag. De ondernemers zien veel wat ze in zich op willen nemen. Een piano boven de bar, prachtige schilderijen, een visbar met verse vis, een sushi-gedeelte. Als het zeven uur is, zit de dag er echt op. Nog een groepsfoto voor de bus en dan is het tijd om naar huis te gaan. “Ik heb vandaag zoveel gezien, dat gaan we allemaal doorvoeren in onze zaak!”, vertelt Frank van het restaurant Het Fortuyn in Worsel.

Download bijlage (PDF)Terug naar rubriek Eten en Drinken

Reacties op dit artikel
Plaats hier uw reactie

Van Rotterdamse bodem

30.10.2012
1516
Views

Een aantal edities geleden konden wij u al melden dat er binnenkort gegeten kon worden van eigen bodem, Rotterdamse bodem! En dat is nu zo ver.

Meer..

Zachte herfstavond

30.10.2012
1718
Views

Het is een feit. De herfst is aangebroken.
Toch betekent dit niet alleen maar storm en regen.

Meer..

Lebbink Een rotterdamse belevenis

30.10.2012
3865
Views

Al veertig jaar is café Lebbink een geliefde, gezellige ontmoetingsplaats in Hillegersberg. Lebbink is breed bekend en trekt gasten uit heel Rotterdam en omstreken.

Meer..

Van Eijk Sfeervolle Huiskamer

30.10.2012
2478
Views

Café Van Eijk is een begrip in Hillegersberg. De inrichting van de royale ruimte en de vele ramen geven deze zaak een eigen sfeer en om de een of andere reden trekt het ook zijn eigen publiek. Iedereen, jong en oud, stapt gemakkelijk over de drempel en eenmaal binnen voelt het als thuis.

Meer..

Verrassend verse vis

30.10.2012
2811
Views

Crisis? Niet bij Visgilde Vermaas. De visspeciaalzaak, gevestigd in winkelcentrum Prinsenland, ziet na vierenhalf jaar het klantenbestand nog altijd groeien. Het geheim? Kwaliteit en klantvriendelijkheid.

Meer..

De Roode Leeuw

30.10.2012
2682
Views

Op dit moment is het wildseizoen weer aangebroken en wild staat dan ook volop op de kaart met b.v. hazenrug en fazant geschoten in Nieuwerkerk.

Meer..

De Gouden Snor eindelijk ‘volwassen’

17.08.2012
2286
Views

Na achttien jaar is het begrip in Rotterdam - Eetcafé De Gouden Snor - zoals ze zelf zeggen: eindelijk ‘volwassen’.

Meer..

Je t’aime

17.08.2012
1623
Views

Dat het nieuwe café-restaurant aan de Schilderstraat 20A in Rotterdam de naam Rodin heeft, is geen toeval.

Meer..

Hé grote vriend!

17.08.2012
1404
Views

Ofwel Amigo. Het restaurant met de bijbehorende naam aan het Stadhuisplein 17 in Rotterdam biedt u een uniek arrangement, namelijk: All You Can Eat Tapas met dessert!

Meer..

Op het terras bij Old Dutch

17.08.2012
1593
Views

Restaurant Old Dutch (Rochussenstraat 20, Rotterdam) heeft een compleet vernieuwd terras met comfortabele fauteuils en uitgekiende led-verlichting.

Meer..

Vier in een

17.08.2012
1413
Views

Mangusto aan de Rotterdamse Coolsingel 14 heeft zijn deuren geopend. Het nieuwe horecaconcept is bijzonder, omdat het vier belevingen onder één dak heeft: koffie, ijs, wijnen en panini’s. 

Meer..

Potje voetbal...

17.08.2012
1526
Views

…maar dan net even anders. Eigenaren Remco en Sigrid Abel van Grandcafé-Restaurant Abel hebben iets heel bijzonders bedacht!

Meer..

5 jaar Van der Valk Ridderkerk

17.08.2012
1581
Views

Hotel Van der Valk Ridderkerk heeft net zijn eerste lustrum achter de rug. Een mooi moment om de balans op te maken. Wat kunnen we in de toekomst van ze verwachten? 

Meer..

DAKTERRAS TIME!

05.06.2012
3308
Views

Bovenop het Groothandelsgebouw, daar moet u zijn. Waarom?

Meer..

Trending topic: stadpicknicken

05.06.2012
1546
Views

Picknicken midden in de stad. Het gebeurt steeds vaker. En waarom ook niet?

Meer..

Doe mij maar een oud-Hollands ijsje!

05.06.2012
1715
Views

Volgens de trendwatchers gaan wij deze zomer extra veel ijs met oud-Hollandse smaken tot ons nemen.

Waar?

Meer..

Eten wat de stad schaft

05.06.2012
2037
Views

Rotterdam heeft de primeur. En wel met de opening van het stadslandbouwbedrijf Uit je eigen stad.

Meer..

Feestlocatie Het Lokaal

05.06.2012
1685
Views

Op zoek  naar een inspiratievolle locatie voor overdag om iets te vieren?

Meer..

Presentje om van te smullen

05.06.2012
1668
Views

Is uw kookgekke vader bijna jarig of wilt u hem voor Vaderdag extra in het zonnetje zetten, maar weet u niets te geven?

Meer..

Rotterdam toen en nu

24.04.2012
2552
Views

In november van dit jaar zal het boek ‘Rotterdam, de eetbare stad’ worden gelanceerd. Als opmaat naar dit boek - dat vol zal staan met bijzondere wetenswaardigheden over Rotterdam - zal Rotterdam Punt Uit in elke editie alvast een onderwerp uit dit nieuwe naslagwerk belichten.

Meer..

Trojka Pink!

24.04.2012
3062
Views

Wat? De nieuwe vodkalikeur van het merk Trojka. Smaak? Een frisse zoete mix van aardbeien en cranberry’s met een
vleugje aloë vera. Bijzonder? 

Meer..

Frans Bourgondisch smikkelen

24.04.2012
1646
Views

Sinds november 2011 heeft Le Bistro, op de Karel Doormanstraat 290, haar deuren geopend. En met succes. Deze bistro richt zich op de Frans-Bourgondische keuken. 

Meer..

Summer in the city

24.04.2012
1783
Views

Aan een glaasje wijn nippen en ondertussen kijken naar de wolkenkrabbers op de Kop van Zuid en het authentieke Noordereiland?
Dat kan op het terras van Grandcafé Prachtig aan de voet van de Erasmusbrug. 

Meer..

Hallo zon

24.04.2012
1639
Views

Tijd voor de barbecue, bites & bubbels Het prachtige tuinterras van het Bilderberg Parkhotel Rotterdam is voor sommigen bekend,
maar voor anderen onbekend. En dat is zonde, want het tuinterras is één van de best bewaarde geheimen van de stad die u wilt kennen. 

Meer..

Voetjes van de vloer

24.04.2012
1620
Views

Aan de Coolsingel (nummer 18) naast het stadhuis zit het vernieuwde BED Rotterdam. Niet alleen een fijne plek om te lunchen,
dineren of te borrelen, maar ook een perfecte uitgaansplek. 

Meer..

Terrasseizoen Harbour Club officieel geopend

24.04.2012
1877
Views

En wel met het prachtige terras van The Harbour Club, dat momenteel wordt uitgebreid. Een ware oase én tegelijkertijd een echte lunch-hotspot. Het restaurant, gelegen in een statige villa uit 1912 in het park bij de Euromast, biedt voor iedere gelegenheid de perfecte plek met het terras als verlengstuk. 

Meer..

De Pijp uit en in het zonnetje gezet!

17.04.2012
2495
Views

John Mook neemt afscheid als directeur van ‘Bierhandel De Pijp’. De Pijp is het best bewaarde (publieke) geheim van Rotterdam.

Meer..

VIDEO LANCERING; De Rotterdam Restaurantgids & App

01.03.2012
2449
Views

RotterdamCulinair.nl lanceert de Rotterdam Restaurant Gids & App voor iPhone en Ipad.

Meer..