20.02.2012
2919
Views

Marichelle de Jong knokt voor London Olympics 2012

Op 22 oktober 2011 won Marichelle de Jong (1978) goud bij het EK Olympisch Vrouwenboksen in Rotterdam. Het damesboksen is een jonge sport in Nederland. Sinds de aankondiging dat vrouwen op de Olympische Spelen in 2012 mogen boksen, groeit het enorm in populariteit. Iedereen kent wel de bekende vechtsportster ‘the most dangerous woman in the world’, ook wel de ‘Dutch destroyer’ genoemd, Lucia Rijker. “Lucia is een topper,” vindt Marichelle. 

“Ik ben er trots op dat ik met haar word vergeleken.” Marichelle houdt van vechtsport. Maar als heel jong meisje was voetbal voor haar favoriet. Geen voorkeur voor ballet of paardrijden? “Haha, niet echt, ik deed eigenlijk vooral wat mijn broer leuk vond. Met gym op de basisschool had ik een paars gympakje, maar daar voelde ik me niet heel comfortabel in. Hij kon goed voetballen, dus dat wilde ik ook. Ik bleek er aanleg voor te hebben, want ik werd als uitzondering in een jongenselftal geplaatst. Dat heeft Rinus Michels destijds voor me geregeld. Ik ben topscoorder geweest en aan­voerder. Ik wilde me bewijzen, ook al met voetbal om te laten zien dat meisjes het net zo goed kunnen als jongens. Vechtsport en voetbal zit bij ons in de familie. De helft is gek op vechtsporten en de andere helft op voetbal.” 


Als twaalfjarige stapt Marichelle over naar de Koreaanse vechtsport Tang Soo Do. “Ik zag mezelf wel plankjes en bakstenen doorslaan.” Ze wint verschillende nationale en internationale kampioen­schappen. Als ze bij een oefen vechtpartijtje met haar jeugdvriendje en zoon van de Grootmeester haar knieschijf ernstig blesseert en dit later nog eens gebeurt, weet ze dat ze met deze sport zal moeten stoppen. “Hij maakte een heupworp en ik bleef staan waardoor mijn knieschijf aan de andere kant lag.” In 2002 gaat ze boksen waarbij haar knie, tot op de dag van vandaag, bij de trainingen flink moet worden ontzien. 

 

Twee en een halve minuut

AppingedamTijdens haar middelbare schoolperiode wordt er dus volop gesport. Als ze die heeft doorlopen denkt Marichelle aan het CIOS, maar ze vindt het te ver weg. Iets met vormgeving vindt ze ook leuk en ze kiest voor het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Na haar studie gaat ze aan de slag in de grafische sector waarin ze tot 2010 werkzaam blijft. Het boksen gaat Marichelle uitstekend af. “Mijn trainer zei ‘we gaan een keer een wedstijdje regelen.’ Wij met een busje helemaal naar Appingedam. Mijn broer was er ook, het was heel spannend, al die lichten op me, maar ik ben er vol voor gegaan. Twee minuten en dertig seconden later was ik al klaar. Mijn tegenstandster had 
zoveel stoten gekregen dat de wedstrijd gestaakt werd. Mijn broer zei: ‘had je niet wat langer kunnen boksen, hebben we daarvoor drie uur in de auto gezeten en we moeten nog terug.’” In 2005 eindigt de dan 27 jarige bokster in de kwartfinales van de Europese kampioenschappen en de wereldkampioenschappen, in 2007 haalt ze bij de Europese kampioenschappen brons. Ze werd vijf keer Nederlands kampioen. 2009 is een moeilijk jaar voor Marichelle. Ze krijgt een ernstige schouderblessure, vlak voor de operatie krijgt ze te horen dat haar arbeidscontract niet verlengd wordt en ze verliest haar neef bij een motorongeluk. Toch gaat ze niet bij de pakken neerzitten. Ze herstelt, vindt een tijdelijke sport-gerelateerde baan en probeert weer op topniveau te komen. “Tegenslagen stimuleren mij juist om door te gaan, ik word er sterker van. Boksen is mijn passie en ik probeer zo ver mogelijk te komen. Ik ben heel prestatiegericht opgevoed. Ook wat school betreft. Er werd me regelmatig verteld dat mijn broer vwo deed en ik ‘maar’ mavo. Als ik verlies zijn mijn ouders teleur­gesteld en ik krijg vaak kritiek, maardat heeft me wel gemaakt wie ik ben en misschien had ik anders nooit topsport kunnen bedrijven. Ik zou zelf denk ik iets minder streng voor mijn kinderen zijn.”Eind 2010 wordt Marichelle derde op de wereldranglijst boksen in haar gewichtsklasse (69 kilo). Pure wereldklasse dus. Dankzij haar bronzen medaille krijgt ze de A-status bij sportkoepel NOC*NSF. In oktober 2011 wordt ze Europees kampioene. En nu wil ze verder. Naar London. Met de Rotterdamse boksschool Van ’t Hof, waar ze traint.

 

Energy

Wij ontmoeten Marichelle bij Van ‘t Hof in Crooswijk. Ook vader Dirk en dochter Marceline van Heijst, zijn aanwezig. Hun bedrijf is onlangs sponsor geworden van de bokskampioene. “Hermans Techniek Energy past goed bij mij,” lacht Marichelle. “Ik ga vol energie voor een Olympische bokstitel, mijn nieuwe sponsor gaat voor duurzame energie!” Hermans Techniek Energy zet zich in voor het creëren van een duurzaam klimaat. Het productprogramma biedt oplossingen met zonne- en windenergie. Directeur Dirk van Heijst: “Ik zag Marichelle altijd trainen bij Wellness Terbregge waar ik ook train. De drive om haar doelen te behalen vind ik zo bewonderenswaardig dat ik op een dag gezegd heb  ‘ik wil je graag sponsoren’. Het betekent voor ons dat we de toepassing van duurzame energie op een aantrekkelijke wijze onder de aandacht kunnen brengen. Er is bij mijn weten geen ander bedrijf in onze branche dat een sporter van dit niveau steunt. En zeker nu het gaat om een nieuwe Olympische sport, vrouwen­boksen, verwachten wij voldoende aandacht voor Marichelle de Jong en dus ook voor onze missie om duurzame energie te promoten.” In de zomer van 2011 kon Marichelle haar baan opzeggen omdat 
ze financiële hulp krijgt van containerverscheper FCL Marine en beveiligingsbedrijf Eenveiliggevoel.nu. “Zodoende kon ik fulltime gaan sporten en daar ben ik natuurlijk heel erg blij mee. Nu is ook Hermans Techniek Energy daar bij gekomen en dat betekent dat ik me volledig kan focussen op de Olympische Spelen. Het is een geweldig gevoel als mensen in je geloven en je steunen. Ik krijg voedingssupplementen van Berry de Mey Nutrition (www.berrydemey.nl ), al mijn boksattributen worden verzorgd door Jokasport en Ichiban en ik krijg alle support van Rotterdam Boxing, mijn trainers en mijn familie. Ik ben samen met Nouchka Fontijn medaillekandidaat in de gewichtsklasse tot 75 kilogram. Ik zal spiermassa moeten winnen, maar ook mijn snelheid behouden. Er mag er maar één naar de Spelen, maar ik ga ervan uit dat we allebei een eerlijke kans krijgen. Het enige wat ik kan doen is met mijn vuisten spreken en zo goed mogelijk presteren om te bewijzen dat ik de juiste kandidaat ben.”

 

Rotterdam-Waddinxveen

Dit jaar zijn dus de Olympische Spelen in Londen. Terwijl boksen voor mannen er al meer dan een eeuw als volwaardige sport geldt, is dat voor vrouwen pas in 2012 het geval. Er wordt gebokst in drie gewichtsklassen: 48-51 kg, 57-60 kg en 69-75 kg. Voor Marichelle is de hoogste klasse het beste. Training is dus belangrijker dan ooit. “Ik train elke dag twee keer. ’s morgens en ’s avonds. Ik rijd tussen de middag terug naar Waddinxveen en probeer dan wat te slapen. Ik ben inmiddels echt gewend en gehecht aan mijn middagdutje,” lacht Marichelle. Ze is altijd in Waddinxveen blijven wonen. Het is er rustig en haar familie woont er, maar Rotterdam is haar stad. “Ik sport in Rotterdam, doe er boodschappen, winkel er. In de jaren ‘90 ging ik regel­matig naar feesten in de Energiehal en andere locaties in Rotterdam, dansen met vrienden, maar nu eigenlijk nooit meer. Ik ga wel eens naar de film, in Pathé de Kuip. Ik ken de omgeving goed, want het is dicht bij het Topsportcentrum. Wellness Terbregge is onlangs verbouwd en toen kon ik uitwijken naar het Topsportcentrum om te trainen. “Voor ontspanning vind ik winkelen leuk en ik houd van films kijken, ik moet mijn rust pakken, dus ik doe niet zoveel buiten de sport. Saai he?,” lacht ze? “Ik ga graag op vakantie, maar heb er nauwelijks tijd voor omdat het boksen altijd voor gaat. Ik reis veel voor de sport en als ik ergens ben dan probeer ik altijd iets van het land te zien, ik houd van cultuursnuiven. India was erg indrukwekkend. De armoede staat in schril contrast met hoe wij hier kunnen leven. Dan realiseer je je hoe dankbaar je moet zijn dat je hier geboren bent. Rome is fantastisch, Barbados was een droomreis met die witte stranden. Op mijn verlanglijst staan de Chinese muur en de verboden stad. Met de Peking Express, een stuk van Mongolië zien, dat lijkt me geweldig, maar ook Amerika, het overweldigende van New York bijvoorbeeld. Wie weet, komt het er nog eens van. Tijdgebrek hè. Ik had een hondje, Dynamite, een Engelse Stafford, een schatje. Heel aanhankelijk en echt een watje. Ik noemde hem ook ‘Dynamietje’. Helaas is hij verdronken in Italië toen hij daar met mijn ouders was. Mijn ouders waren er ook kapot van want zij zorgden altijd voor hem, omdat ik zoveel op reis ben. Ik zal nooit vergeten dat ik naar een grote sponsorwerving in Huis ter Duin moest en gebeld werd door mijn broer. Ik heb echt even over het strand moeten lopen om mezelf bij elkaar te rapen.”

 

Geloof in jezelf

Eigenschappen die een topsporter moet hebben volgens de bokskampioene zijn doorzettingsvermogen, discipline, motivatie en focus. “Ik vind mental coaching interessant. Ik lees er veel over. Elke keer opnieuw je energie omzetten in positieve energie is een mooi proces. Alle randverschijnselen van je af laten glijden en tegen jezelf zeggen ’ik ga winnen’. Geloven dat het gebeurt, in jezelf geloven, dat kun je leren. Ik vind de levensstijl van Boeddhisten ook erg mooi. Het vertrouwen in jezelf en je innerlijke rust vinden, eerlijkheid en oprecht zijn tegen anderen en het daardoor ook terugkrijgen, dat vind ik boeiend. Wie goed doet, goed ontmoet, je krijgt terug wat je geeft, die gedachte wil ik vasthouden. Ik vergelijk het boksen ook wel met het bedrijfsleven. Ik wil dat later ook wel gaan overbrengen. Dat alles draait om passie en doorzettingsvermogen. Mensen motiveren dat alles mogelijk is als je maar doorzet. Als je wilt kun je iets bereiken als het in je koppie maar goed zit.” Marichelle is ook gediplomeerd trainer/coach, maar of ze zich daar t.z.t. fulltime mee bezig wil houden valt te betwijfelen. “Je hebt helaas ook te maken met zoveel zaken eromheen en dat spreekt mij minder aan. Eerst de Spelen. Ik wil de eerste Nederlandse vrouwelijke bokser worden die op de Olympische Spelen staat. Wat daarna komt zie ik wel. Natuurlijk ben ik daar in mijn achterhoofd wel mee bezig, maar ik wil me focussen op wat nu belangrijk is. In april wordt bepaald wie in de gewichtsklasse tot 75 kilo mag blijven. Begin mei zijn de WK in China en ik hoop dat ik daar sta en dat ik me kan kwalificeren voor London.”  


Volg Marichelle de Jong op haar website en op Facebook en Twitter.

Terug naar rubriek Man/Vrouw in de stad

Reacties op dit artikel
Plaats hier uw reactie

Fred van Leer

30.10.2012
4675
Views

De laatste der dandy's verlaat Rotterdam. Een dandy is een doorgaans mannelijk persoon die vanuit zijn levens­visie veel aandacht besteedt aan zijn uiterlijk. ‘Dandy’ als begrip is tegenwoordig relatief zeldzaam en men pleegt het wel eens met ‘snob’ te verwarren. 

Meer..

Raaf Hekkema " Muziek overstijgt alles "

17.08.2012
1994
Views

He’s a God’ en ‘Hij is gek, maar wel briljant gek’, zijn gebezigde uitspraken over saxofonist Raaf Hekkema. 

Meer..

Tophockeyer Jeroen Hertzberger

05.06.2012
3721
Views

Onvoorspelbaar en irritant voor verdedigers.

Meer..

Ted Langenbach en Pietra Ligura

24.04.2012
3890
Views

“Dat is toch dat extravagante stel van die feestjes?” Ja, ze zijn het. De tienduizenden liefhebbers van ‘de stroming MTC/Now&Wow’ die al jarenlang gretig afkomen op de nachtelijke bijzondere events van Pietra Ligura en Ted Langenbach zullen hen eerder als slash artists benoemen: multigetalenteerde artiesten die meerdere kunstvormen combineren. 

Meer..

Elvin Post Misdaadschrijver

20.02.2012
6012
Views

Het eerste wat opvalt als je de woning van misdaadschrijver Elvin Post en zijn gezin betreedt, is de belangrijke plaats die dieren innemen. Het beroep van de sympathieke Rotterdammer en zijn voorkeur voor misdaadliteratuur springen minder in het oog. Op de trap word je al begroet door de labradors Max en Moby, in de huiskamer hangen indrukwekkende schilderijen van dieren gemaakt door de vrouw van de schrijver, beeldend kunstenares Emrys Huntington.

Meer..